Hoe doe jij dat met kleren?

Een colleg vroeg mij laatst: “Hoe doe jij dat nou met kleren?”Ik vroeg haar hoe ze dit bedoelde: hoe ik ze koop, met wie of hoe ik ze uitzoek na het opstaan.
“Nou, eigenlijk alles.”
Daarop legde ik haar uit dat ik kleding altijd met iemand samen koop. Met mijn man Mark of met een vriendin en ik heb zelfs heel gezellig, weleens kleding gekocht met twee collega’s.

Als je blind bent, is het niet vanzelfsprekend dat je even gaat winkelen. Je kan dit in ieder geval zelfstandig, althans, ik niet.
Nu is het ook niet gezellig om in je eentje door de winkelstraat te lopen, vind ik.
Gelukkig heb ik dan genoeg mensen om mij heen die mee willen om iets leuks uit te kiezen.

Als ik’s morgens opsta en ik mijn kleren wil aandoen, vraag ik altijd: “Kan dit?”Vaak haal ik een spijkerbroek en een trui uit de kledingkast die goed bij elkaar passen. Ook naarmate je iets vaker draagt, herken je de stoffen. Zo weet ik niet exact de kleur, maar ik kan soms wel voelen aan de stof of het samen kan.

In winkels laat ik me door degene die mee is, adviseren en vaak doen de verkoopsters of verkopers daaraan mee. Het is een kwestie van vertrouwen. Je moet echt op je medemens vertrouwen als je niks kan zien.
Nu zeg ik niet, dat ik iedereen vertrouw hoor, maarja, het speelt wel mee.

Wanneer we het hebben over kleding gaat het bij mij voornamelijk om de stof. Hoe voelt het, zit het lekker om mijn lijf? Zo bepaal ik of ik iets mooi vind. Kleuren laat ik dan door de mensen om mij heen bepalen, of net hoe mijn stemming is. Soms hoor je aan de klank van het woord, dus bijvoorbeeld blauw of zwart of je iets in die bepaalde kleur wilt hebben.

Hoe doe jij dat nou met kleren, hoe bepaal jij wat je aantrekt of koopt?

2 thoughts on “Hoe doe jij dat met kleren?”

  1. Ik kan nog kleuren zien maar laat me ook altijd adviseren of iets wel of niet staat en ik ga ook op mijn gevoel af, of iets lekker zit bijv.

  2. Kleding en kleuren is echt hoe is je bui……..soms van vrolijke idiote kleuren tot aan stemmig blauw/zwart……
    Maar is het niet handig??? om iets in je kraag/broekrand te doen zodat je kan voelen wat je aantrekt…..een letter/stippen/iets wat jij weet ahhhh dat is dat…..want als je het van de kleuren van Mark moet hebben dan schiet het niet op hahahahaha (met zijn kleurenblindheid)..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *